Kenia AA Plus Kijani Kiboko

07-12-2017

Po dłuższej przerwie, znów mamy przyjemność zaoferować Wam ziarna pochodzące z Kenii. Bardzo wielu kawoszy, zwłaszcza tych o bardziej rozwiniętej sensoryce, ceni sobie kawy afrykańskie, duży nacisk kładąc właśnie na te, pochodzące z Kenii. Dlaczego tak się dzieje? Głównym powodem jest ich wyjątkowy smak, tak odmienny od kaw z pozostałych kontynentów. Kenia pod tym względem wyróżnia się szczególnie. Wulkaniczne, czerwone gleby, na których położone są tutejsze plantacje obfitują w związki fosforu. Rosnące kawowce pochłaniają go, dzięki czemu w dojrzałych owocach można odnaleźć ślady kwasu fosforowego. To właśnie on nadaje kawie charakterystycznego flavour'u „kenijskich pomidorów”.

 

Ponieważ ziarna znajdujące się w naszych ziarnach pochodzą z najpopularniejszego regionu Kenii, czyli Nyeri, a ten dość szczegółowo opisaliśmy pod względem geograficznym w poprzednim artykule, nie będziemy ponownie się w to zagłębiać. Najistotniejsze jest czym charakteryzują się te ziarna. AA oznacza jedynie największe ziarna (screen 17/18), natomiast PLUS (ew. TOP) są oznaczeniem nadawanym ziarnom o najbardziej złożonym i kompleksowym smaku. Do naszych paczek trafiły dwie najpopularniejsze kenijskie odmiany, czyli SL28 i SL34, wzbogacone specyficzną odmianą Ruiru 11. Owoce obrobione na mokro, zostały wysuszone na charakterystycznych „afrykańskich łóżkach”. Następnie zostały wypalone przez naszych roasterów w sposób ukazujący w pełni ich walory.

 

Najważniejszym walorem tychże ziaren jest niesamowity smak. Z jednej strony wyraźnie zdominowany przez cytrusową, rześką kwasowość z typową nutką świeżych pomidorów, z drugiej bogaty w owocową, pełną słodycz, która pozostawia długi posmak czarnych porzeczek oraz jagód. Degustacji towarzyszy przyjemnie słodki, kwiatowy aromat. Jest to kawa polecana wszystkim osobom ceniącym bogate i niespotykane wrażenia smakowe.

 

 

Autor: Krzysztof Bonda